EKONOMİ - 06 Mart 2018 Salı 10:57

Kira beyannamesi ne zaman verilir 2018 Kira beyannamesi hesaplama

A
A
A
Kira beyannamesi ne zaman verilir 2018 Kira beyannamesi hesaplama

Kira beyannamesi vermesi zorunda olan vatandaşlar internet üzerinden 2018 kira beyannamesi ne zaman verilir gib, kira beyannamesi hesaplama 2018 gibi arama sorguları yapıyor. Bu haberimiz üzerinden elde ettiğiniz kira, ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlara ilişkin olarak beyanname vermeniz gerekip gerekmediğini öğrenebilirsiniz. İşte konu ile ilgili kapsamlı bilgiler...

Ev ve işyeri sahibi olan vatandaşlar 2018 yılında kira beyannamesi ne zaman verilir ile kira beyannamesi hesaplama, kira vergisi ödeme tarihleri,kira beyannamesi örneği formu,hazır kira beyanı gibi konuları merak ediyorlar. Haberimiz üzerinden tüm bu soruların cevaplarını öğrenebilir ve 2018 kira beyannamenizi gelir idaresi başkanlığının resmi sitesi olan https://intvrg.gib.gov.tr/index_gmsi.jsp  adresinden doldurarak ödeyebilirsiniz...

Kira beyannamesi ne zaman verilir 2018 Kira beyannamesi hesaplama

Kira Beyannamesi Nedir ?

193 Sayılı GVK’da belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullar altında gelir vergisine tabi tutulmaktadır.

Sadece Mesken Kira Geliri Elde Edenler Hangi Hallerde Beyanname Verirler ?

Mesken kira geliri elde edenler elde ettikleri kira gelirinin 2017 yılı için istisna tutarı olan 3.900 TL’yi aşması halinde GMSİ beyannamesi verirler. 2017 yılı içerisinde 3.900 TL ve altında mesken kira geliri elde edenler beyanname vermek zorunda değildir.

2018 Yılı İçin Kira Mesken Kira Geliri İstisna Tutarı Ne Kadardır?

2017 yılı için konut geliri istisna tutarı 3.900 TL dir.

Sahibi Oldukları Konutları Kiraya Verenler Elde Ettikleri Kira Gelirinden Oturdukları Konut Veya Lojman İçin Ödedikleri Kira Bedelini Gider Olarak İndirebilirler mi ?

Sahibi bulundukları konutları kiraya verenler gerçek gider yöntemini seçmesi durumunda oturdukları konut veya lojman için ödedikleri kira bedelini gider olarak düşebilirler.

Kira Gelirinin Vergilendirilmesinde Hangi Gider Yöntemi Seçilmelidir ?

Götürü Gider Yöntemi: Bu usulde belge aranmaksızın kira gelirlerinden istisna tutarı düşüldükten sonra kalan tutarın \% 15’i götürü gider olarak hasılattan indirilir.

Gerçek Gider Yöntemi: Bu usulün seçilmesi durumunda, kira gelirinden Gelir Vergisi Kanununda belirtilen giderler indirilebilir. Cemradışiha Ancak, bu giderlerin vergiden istisna edilen tutara isabet eden kısmı indirilemez. İndirim konusu yapılan giderlerin belgelendirilmesi zorunlu olup, bu belgelerin 5 yıl süresince saklanması gerekmektedir.

Gerçek Gider Olarak İndirilebilecek Harcamaların Tutarları Nasıl Hesaplanır?

Kira beyannamesi ne zaman verilir 2018 Kira beyannamesi hesaplama

Kira gelirlerinin vergilendirilmesinde, gayrisafi hasılattan indirilebilecek gerçek giderlerin toplam tutarı aşağıdaki şekilde hesaplanacaktır.

İndirilebilecek Gider = (Toplam Gider x Vergiye Tabi Hasılat) / Toplam Hasılat

Vergiye Tabi Hasılat = Toplam Hasılat – Konut Kira Geliri İstisnası

Örneğin, 2016 yılında 10.000 TL kira geliri elde eden bir mükellefin bu yıl içinde yaptığı indirilebilir nitelikteki harcamalar toplamı 2.000 TL’dir. Konut kira geliri istisnasından yararlanan bu mükellefin gerçek gider yöntemini seçmesi halinde indirilebilecek gideri ne kadardır?
Vergiye tabi hasılat = 10.000 – 3.800
              = 6.200
İndirilebilecek gider = (2.000 x 6.200) / 10.000
              = 1.240 TL

Sadece İşyeri Kira Geliri Elde Edenler Hangi Durumlarda Beyanname Verirler ?

Vergi kesintisine (tevkifata) tabi işyeri kira gelirleri elde edenler, kira gelirlerinin brüt tutarı 2017 yılı için beyanname verme sınırı olan 30.000 TL’yi aşması halinde beyanname verirler. 

Vergi kesintisine tabi olmayan işyerlerinden kira geliri elde edenler ise 2017 yılı için beyanname verme sınırı olan 1.600 TL’yi aşması halinde beyanname verirler.

İşyeri İle Birlikte Mesken Kira Geliri Elde Edenler Hangi Durumlarda Beyanname Verirler ?

Kira beyannamesi ne zaman verilir 2018 Kira beyannamesi hesaplama

İşyeriyle birlikte mesken kira geliri de elde edilmesi halinde mesken kira gelirinin 3.900 TL istisna tutarı düşüldükten sonraki kalan tutarı ile işyeri kira geliri toplamının brüt tutarının 30.000 TL yi aşması halinde mükellefler hem işyeri hem de mesken kira gelirini beyan etmek zorundadır. Cem Radış/İHA Mesken kira geliri eğer 3.900 TL tutarının altında ise toplamaya dahil edilmez.

Bir Meskene Birden Fazla Kişinin Ortak Olması Halinde Beyanname Nasıl Verilir?

Şahıslardan her biri sadece kendi hissesine karşılık gelen kira gelirini beyan etmesi gerekir.

Kira Geliri Elde Ettiği Halde Beyanname Verilmez Veya Eksik Beyan Edilirse Ne Olur ?

Meskenlerde elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2017 yılı için 3.900 TL’lik istisnadan yararlanılamaz. Ancak idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan etmedikleri veya süresinde verdikleri beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, kendiliklerinden, süresinden sonra verecekleri beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabilirler. Kira gelirinin beyan edilmediğinin veya eksik beyan edildiğinin vergi dairesince tespit edilmesi halinde, vergi dairesi tarafından cezalı tarhiyat yapılır.

KİRA BEYANNAMESİ HESAPLAMASI İÇİN TIKLAYINIZ

Cem Radış/İHA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Tarihi kent Mardin bayram tatilinde ziyaretçi akınına uğradı Bayram tatilinde Mardin, yerli turistlerin ilgisiyle karşılaştı. Kentteki tarihi ve kültürel mekanlar, ziyaretçilerin akınına uğradı. Yağışlı havaya rağmen kente gelen turistler, müzeleri, kiliseleri, camileri ve tarihi meydanları gezerek tatillerini dolu dolu geçirdi. Turist Sibel Kocabıyık, Mardin’in kendisini etkilediğini belirterek, "Mardin çok güzel. Burası için derler ki gecesi gerdanlık, gündüzü seyranlık. Gerçekten de öyle. Birbirinden güzel tarihi yapıları ziyaret ettik. Birbirinden nefis yemeklerin tadına baktık. Büyük bir hüzünle ayrılacağız buradan ve tekrar tekrar buraya gelmek için sabırsızlıkla ve dört gözle bekleyeceğiz. Bence burası bir kültür mozaiği. Farklı dillerin, dinlerin buluştuğu, bir arada barış içinde yüzyıllardır yaşadığı çok kutsal ve kadim topraklardır. Mardin bu yüzden benim için çok özel bir bölge. İnşallah daha çok huzurla, mutlulukla gezelim ve gezdirelim’’ dedi. "Turizmde yoğunluk erken başladı" Tur rehberi Ali Karcı ise bölgedeki hareketliliği değerlendirerek, "Güneydoğu’da Mezopotamya’nın parlayan yıldızı Mardin. Buraya genelde eylül, ekim ve kasım aylarında turist yoğunluğu çok olsa da bu yıl sezonu erken açtık çünkü geçen yıl bölge halkından, işletmelerinden ve hem tarihi hem dini anlamda buranın değerlerinden herkes çok memnun ayrıldı. Bu yüzden de bölgeye bu yıl bir yoğunluk var. Geçen yıl 35 kişi ile sınırladığımız turlar bu yıl o kadar yoğun ki 50-55 kişi arasında değişmekte. Ve bu yıl sezonunu neredeyse 5-6 ay öncesinde açtık. Şu anda bayram sebebiyle burası yoğun ama bu yoğunluğun sebebi aslında geçen seneki memnuniyetin dönüşü. Bölge halkı doğallığını hiç bozmadan turizmi gayet önemseyerek çaba gösteriyor. Gelen misafirler de son derece memnun ayrılıyor’’ diye konuştu. Kente ilk kez geldiğini anlatan Yasemin Yıldırım ise "Aslen Yozgatlıyım, Kayseri’den geliyorum. Tur acentesi ile geldim. Doğu bölgesine hiç gelmemiştim. Bu ilk gelişim. Genelde batıyı geziyordum. 1-2 defa yurt dışına da çıktım ama doğu muhteşemmiş. Ben böyle olduğunu bilmiyordum. Bundan sonra daha sık geleceğim, bu kesin. Muhteşem bir yer, her yer tarih. Ben zaten tarihi çok severim. Tarihi müzeleri, kiliseleri, camileri, meydanları çok iyi. Rehberimiz de bizi bol bol gezdiriyor, görülebilecek her yeri gösteriyor. Ekstralar da yapıyor" şeklinde konuştu.
Manisa Alaşehir’de asfalt sezonu açıldı Manisa’nın 100 bin nüfusu geçen ilçelerinden biri olan Alaşehir’de belediye tarafından asfalt sezonu açıldı. Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu çalışmaları yerinde inceleyerek bilgi aldı. Alaşehir Belediyesi bu yıl yaklaşık 25 kilometrelik asfalt hedefiyle çalışmalarına başladı. Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerinin çalışmalarını yerinde takip etti. Başkan Öküzcüoğlu’na vatandaşlar teşekkür ederek, çalışmalardan çok memnun olduklarını dile getirdi. Başkan Ahmet Öküzcüoğlu da işçilerle sohbet ederek çalışmalarında başarılar diledi. "Maliyetler artsa da hedefimize ulaşacağız" Çalışmaların yapıldığı İstasyon Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, "Alaşehir’in İstasyon Mahallesi’ndeyiz. Bu mahallemizde doğalgaz çalışmalarını bitirdi. İnternet ve telefon hatları çalışmalarını bitirdi. Yer yer MASKİ’nin altyapı çalışmaları da tamamlandı. Artık bozulan yollarımız yama tutmaz hale gelmişti ve hedefimiz bu sene Alaşehir’e 20-25 kilometre asfalt kazandırmak ve yollarımızı cilalı asfalt haline getirmek. Ortadoğu’daki savaşın, İran savaşının etkilerini hissetmemize rağmen yaklaşık yüzde 100 maliyetlerimiz değişti. Buna rağmen biz hedefimize ulaşmayı umuyoruz. Şu anda Vatan Caddemizi, 1 No’lu Gazi Sokak, 2 No’lu Gazi Sokak ve 3 No’lu Gazi Sokak’ı tren yoluna kadar olan bölümünü, eski Akaçiliğe kadar olan bölümünü önce tamamlayıp hava şartları müsaade ettiği müddetçe bu sezon asfalt sezonumuz olacak ve çalışmalarımız devam edecek. Ben bu vesileyle başta Manisa Büyükşehir Belediyemize ve Fen İşleri Müdürlüğümüze bağlı ekiplerimize teşekkürlerimi sunuyorum." dedi.
Şırnak Şırnak’ta sağanak sonrası sel Şırnak genelinde etkili olan sağanak yağış sel ve taşkınlara neden oldu. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye alınırken ekipler su tahliyesi ve temizlik çalışmalarına başladı. Şırnak genelinde etkili olan yoğun sağanak yağış, Kasrik beldesi ve İdil ilçesine bağlı Oyalı köyü başta olmak üzere birçok bölgede sel ve taşkınlara neden oldu. Dere yataklarının taşması sonucu yerleşim yerleri, tarım arazileri ve hayvansal barınaklar çamur altında kaldı. Yağış sonrası meydana gelen taşkınlar nedeniyle ev ve ahırlarda maddi hasar oluşurken, tarım alanları su altında kaldı. Olayda herhangi bir can kaybı veya yaralanma bildirilmedi. Taşkın hadiselerinin ardından Şırnak Valisi Birol Ekici başkanlığında, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) devreye sokuldu. Afet müdahale ekipleri; dalgıç pompa, motopomp, vidanjör ve iş makineleriyle su tahliyesi ve çamur temizleme çalışmalarına başladı. Sahanın temizlenmesi ve hayatın normale dönmesi için DSİ, İl Özel İdaresi, karayolları, Cizre ve Kasrik belediyeleri ile TPAO’ya ait iş makineleri ortak çalışma yürüttü. Ekipler, dere yatakları ile köprü ve menfez yapılarında biriken dolgu malzemelerini temizleme işlemlerini sürdürüyor. Hasar tespit süreci başlıyor Bölgede durumun kontrol altına alınmasının ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri yapı hasar tespiti, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri ise hayvan telefi ve tarımsal zarar tespit çalışmalarını gerçekleştirdi. Şırnak Defterdarlığına bağlı ekiplerin de kısa süre içinde eşya hasar tespitlerine başlayarak vatandaşların zararlarının karşılanması noktasında süreci işleteceği öğrenildi. Konuyla ilgili Şırnak AFAD’dan yapılan açıklamada, devletin tüm imkanlarıyla sahada olduğu ve vatandaşların yaralarının sarılması için çalışmaların gece boyunca devam ettiği belirtildi.